My Pasta Flora: Ο πρώτος χρόνος της κοινοτικής καφετέριας της Αθήνας

Η χαριτωμένη καφετέρια του Βύρωνα, χαρακτηριστι-
κή για το κοινοτικό της πνεύμα, συμπλήρωσε στις 25 Ιουνίου τον πρώτο της χρόνο. Και τον γιόρτασε. Και πήγαμε φυσικά να το χαρούμε μαζί τους.






Ακόμα θυμόμαστε γλυκά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας πέρυσι το καλοκαίρι, με τα σπιτικά ποτήρια να έρχονται στο τραπέζι, τα βαζάκια να μετατρέπονται σε ποτήρια για καφέ, την αρχική αμηχανία, που είχε και αυτή τον χαριτωμένο της χαρακτήρα, ύστερα τα υπαίθρια happenings με την κινηματογραφική ταινία "Οι κυρίες της αυλής" να μεταφέρεται σε... ρεμπέτικο πάρτυ. Κάπως έτσι πέρασε ο χειμώνας και ήρθε το επόμενο καλοκαίρι.




Στην γωνιακή καφετέρια της Φρυγίας και Λυδίας έρχονται από την πρώτη μέρα... όλοι και όλες. Δεν υπάρχει ηλιακιακό κοινό. Το κοινό ξεκινάει από τα... 3 έτη και φτάνει τουλάχιστον μέχρι τα... 93. Οι μαμάδες, που πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους από τα φροντιστήρια, έχουν επιτέλους ένα μέρος να πιουν έναν καφέ εκτός σπιτιού, οι εργαζόμενοι/ες παίρνουν τον καφέ τους στο χέρι, οι μαθητές και μαθήτριες έχουν μετατρέψει το κεντρικό γκαζόν της καφετέριας σε στέκι, ενώ το κοινό παραμένει... φανατικό ασχέτως κοινωνικής ομάδας.



Παρόλο που η επιχείρηση δεν διαθέτει το νομικό καθεστώς της κοινωνικής επιχείρησης, απασχολεί νέους και νέες από την περιοχή, ενώ το πνεύμα της, λόγω του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των δύο ιδιοκτητών, Λίλας και Γιώργου, αλλά και λόγω των ηλικιών που τις συγκεντρώνει όλες τόσο αρμονικά, είναι αυθεντικά κοινοτικό.



Το χαρακτηριστικό είναι, δε, πως το κοινό της καφετέριας δεν πτοήθηκε ούτε μετά... το δημοψήφισμα και την αναγγελία του! Εκεί ήταν για να γεμίσει περισσότερο ή λιγότερο και πάλι την καφετέρια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου